Varo tätä huijauslaskua
(10.11.2016)

Yrittäjiä yritetään nyt saada maksamaan aiheetonta perintälaskua maksuhäiriömerkinnän uhalla.

Useat huolestuneet yrittäjät ovat ottaneet Suomen Yrittäjien neuvontaan yhteyttä. Yhteydenottojen aiheena ovat olleet Suomen Luottovalvonta Oy:n lähettämät laskut, joissa yhtiö kertoo perivänsä NIK Salesin saatavia.

Yrittäjiä uhataan kirjeessä tratalla ja siitä aiheutuvalla maksuhäiriöllä.

”Mikäli saatavaa ei makseta eräpäivään mennessä, Teille rekisteröidään maksuhäiriö. Maksuhäiriö estää Teiltä luotonsaannin ja vaikuttaa muutoinkin liiketoimintamahdollisuuksianne haittaavasti. Mikäli saatava on yhä maksamatta, tulemme aloittamaan oikeudelliset perintätoimet mistä aiheutuu Teille merkittäviä kuluja”, laskussa ilmoitetaan.

Yhteyttä ottaneiden yrittäjien mukaan he eivät kuitenkaan ole tehneet NIK Salesin kanssa minkäänlaisia sopimuksia tai tilauksia.

Sopimukseen perustumattomat laskut ovat aiheettomia, eikä niitä tarvitse maksaa, opastaa Suomen Yrittäjien lainopillinen asiamies Ville Kukkonen.

Toiminta vaikuttaa lainvastaiselta

Kaikissa yrittäjien yhteydenotoissa on toistunut sama kuvio, eikä yrittäjiin ole oltu yhteydessä ennen trattakirjettä. He eivät siis ole saaneet laskua eivätkä muistutuslaskua, vaan trattakirje on ollut ensimmäinen yhteydenotto.

– Suomen Luottovalvonta Oy:n toiminta vaikuttaa SY:n neuvontapalveluun tulleiden yhteydenottojen perusteella perintälain ja hyvän perintätavan vastaiselta. Yritys harjoittaa lainvastaista trattaperintää ja antaa harhaanjohtavia tietoa, Kukkonen arvioi.

Vaikuttaisikin siltä, että tapaus on usealla tavalla lainvastainen. – Laki edellyttää, että ennen trattaa pitäisi lähettää muistutuskirje, jota ei ole yrittäjien yhteydenottojen perusteella tehty.

Saatavia perivällä taholla tulee myös olla perintälupa. Suomen Yrittäjien tiedustelun perusteella Suomen Luottovalvonta Oy:llä ei ole ollut sitä syyskuun 2016 jälkeen.

– Etelä-Suomen aluehallintovirastolta saamamme tiedon mukaan Suomen Luottovalvonta Oy:n perintälupa ei ole voimassa. Perintätoimintaa saa harjoittaa vain toimiluvan saanut yritys.

Laitonta on myös antaa perinnässä totuudenvastaisia tai harhaanjohtavia tietoja maksun laiminlyönnin seurauksista. Kirjeessä yrittäjiä uhataan aiheettomasti maksuhäiriömerkinnällä.

– Tietojemme mukaan Suomessa toimivilla luottotietoyhtiöillä ei ole yhteistyötä yhtiön kanssa, Kukkonen kertoo.

Siksi Suomen Luottovalvonta Oy:n ei pitäisi pystyä aiheuttamaan yrittäjille uhkaamaansa maksuhäiriömerkintää suomalaisten luottotietoyhtiöiden kautta.


Lue juttu kokonaisuudessaan tästä (yrittäjät.fi)

EU Office Supplies lähettänyt yrittäjille laskuiksi naamioituja tarjouksia
(20.09.2016)

Viimeksi kesällä yrittäjiä häiriköinyt montenegrolaisyritys on jälleen lähettänyt yrittäjille laskuiksi naamioituja englanninkielisiä tarjouksia. Aiemmin mm. OfficeMax -nimellä toiminut yritys on nyt lähestynyt yrittäjiä nimellä EU Office Supplies.

Laskua muistuttavissa tarjouksissa mainitaan tuotteeksi tietokoneohjelma toimistokäyttöön ja hinta on vaihdellut 595 eurosta jopa 1280 euroon asti. Tarjouksessa on mainittu myös linkki, josta tuotteen voi koneelleen ladata sekä siihen tarvittava pin-koodi. Tarjouksen erottaa oikeasta laskusta vain himmeä teksti OFFER (tarjous) sekä pienellä präntätty teksti, jossa kerrotaan kyseessä olevan tarjous ja tilauksen tulevan voimaan vasta, jos laskun maksaa.

Suosittelemme aina varmistumaan laskun aiheellisuudesta sekä oikeellisuudesta ennen maksamista. Kehoitamme myös varovaisuuteen aina, kun saatte tilatusta palvelusta tai tuotteesta vain laskun ilman tilausvahvistusta.


Citlom –niminen ulkomainen taho lähettänyt aiheettomia laskuja
(09.08.2016)

Citlom Oü –niminen uusi palveluntarjoaja on viime kuukausien aikana lähestynyt yrittäjiä sekä puhelimitse, että aiheettomien laskujen muodossa.

Asiakkaamme ovat kertoneet yrityksen edustajan soittaneen heille ja kertoneen meneillään olevasta puhelinmarkkinointikiellosta. Yrityksen edustaja on puhelussa sanonut, että kiellosta olisi sovittu vuotta aiemmin puhelimitse, mutta yksikään asiakkaistamme ei muista koskaan aiemmin kuulleensakaan yrityksestä. Puhelua on seurannut lasku sopimuksen irtisanomiskuluista, joiden summa on ollut 150 – 500 euroa. Sopimuksen irtisanomisesta syntyvien kulujen laskuttaminen asiakkaalta on jo sinänsä lain vastaista.

Tietoomme on myös tullut tapaus, jossa Citlom Oü:n edustaja on esittäytynyt olevansa ”markkinointiviestikeskuksesta”. Puhelun oli tarkoituksella annettu ymmärtää olevan meiltä.

Haluamme muistuttaa, että SVVK Verkkoviestintäkeskuksen palvelut ovat aina määräaikaisia eivätkä jatku ilman erillistä uutta sopimusta, irtisanomista ei siis tarvita. Uutta sopimusta koskien toimitamme aina kirjallisen tilausvahvistuksen.

Suosittelemme aina varmistumaan laskun aiheellisuudesta sekä oikeellisuudesta ennen maksamista. Kehotamme myös varovaisuuteen aina, kun saatte tilatusta palvelusta tai tuotteesta vain laskun ilman asianmukaista tilausvahvistusta.

Taas huijareita liikkeellä – Yrittäjä varo tätä laskua
(14.07.2016)

Office World -niminen yhtiö on lähettänyt yrittäjille aiheettomia laskuja.

Suomen Yrittäjät on saanut lähiaikoina useita ilmoituksia Office World -nimisen ulkomaisen yhtiön lähettämistä tarjouksista ja laskuista.

Suomen Yrittäjien lainopillinen asiamies Ville Kukkonen muistuttaa, että myös näitä aiheettomia laskuja koskee samat säännöt kuin muita huijauslaskuja.

– Aiheettomia laskuja, jotka ei perustu sopimukseen tai tilaukseen, ei tarvitse maksaa, Kukkonen painottaa.

Office Worldia koskevissa yhteydenotoissa ei kuitenkaan yleensä ole kyse suorasta laskusta, vaan laskun mukana tulevien sopimusehtojen mukaan tarjouksesta, joka muistuttaa erehdyttävästi laskua. Kirjeessä on pienellä fontilla maininta, että kyseessä on tarjous, ei lasku. Lisäksi kirjeessä todetaan, että vastaanottajalla ei ole velvollisuutta suorittaa maksuja kirjeessä mainitulle pankkitilille, ellei hän hyväksy tätä tarjousta jne.

– Tällaiseen tarjoukseen ei ole tarvetta reagoida millään tavalla, vaan sen voi jättää huomioimatta. Eikä sitä siis tarvitse maksaa, Kukkonen muistuttaa.

Lue koko juttu tästä (yrittäjät.fi)

Yli 8 000 huijauslaskua lähettäneet tuomittiin – yksi tuomituista lähetellyt jo uusia laskuja
(01.07.2016)

Tamperelainen miesnelikko tehtaili tammikuusta toukokuuhun 2014 yli 8 000 huijauslaskua. Nelikko tuomittiin torstaina ehdollisiin vankeusrangaistuksiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

Yksi tuomituista on toimitusjohtajana yrityksessä, jota on myös tänä keväänä epäilty perusteettomien perintälaskujen lähettämisestä.

Tuomioon johtaneessa jutussa oli yhteensä 8 111 asianomistajaa. Nelikko lähetti heille huijauslaskun Suomen Rekisteripalvelut Oy:n ja Yritysrekisteri.comin nimissä. Perusteettoman laskun summa oli useimmiten 434 euroa.

Asianomistajista 283 maksoi laskun. Muiden osalta petos jäi yritykseksi. Nelikko sai yhteensä 108 000 euroa perusteettomia maksuja. Yleensä laskuissa oli mainittu perusteeksi ”purkukulut”.

Kolme päätekijää vastasivat varsinaisesta laskujen laatimisesta ja lähettämisestä. Vuonna 1986 ja 1988 syntyneet miehet tuomittiin törkeästä petoksesta ja liiketoimintakiellon rikkomisesta vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdollisiin vankeusrangaistuksiin. Molempien rangaistuksiin sisältyy 90 tuntia yhdyskuntapalvelua. Heidät määrättiin myös kolmeksi vuodeksi liiketoimintakieltoon.

Toinen vuonna 1988 syntynyt mies tuomittiin törkeästä petoksesta vuoden ja kuukauden ehdolliseen vankeuteen, johon sisältyy 60 tuntia yhdyskuntapalvelua.

Vuonna 1970 syntynyt mies tuomittiin törkeästä rahanpesusta puolen vuoden ehdolliseen rangaistukseen ja kolmen vuoden liiketoimintakieltoon. Hänen roolinsa rikoksessa oli se, että hän auttoi kolmea muuta miestä törkeän petoksen tekemisessä muun muassa suostumalla palkkiota vastaan huijauksessa käytetyn yhtiön hallituksen jäseneksi ja auttamalla kolmikkoa myös muilla tavoin. Ainoastaan vuonna 1970 syntynyt tuomittu kiisti oikeudessa syytteen.

Tuomio ei ole lainvoimainen.


Yhtä tuomittua epäilty jo uusista laskuista

Vuoden ja kuukauden ehdolliseen vankeuteen tuomittu vuonna 1988 syntynyt mies tunnetaan myös Satuhäät-ohjelmassa esiintyneenä sulhasena. Mies on yritysrekisterin mukaan toimitusjohtaja yrityksessä nimeltään Tampereen Laki ja Perintä Oy.

Eri yrittäjäyhdistykset ovat keväällä 2016 varoittaneet, että kyseiseltä yritykseltä tulee perättömiä perintälaskuja. Toimitusjohtaja on kiistänyt, että laskut olisivat perättömiä.


Lue koko juttu tästä (aamulehti.fi)

Liikkeellä laskuiksi naamioituja tarjouksia
(27.06.2016)

Yrittäjiä on viime aikoina lähestynyt laskuiksi naamioitujen tarjousten muodossa OfficeMax-niminen yritys. Yrityksen laskut ovat englanniksi ja yritys kertoo kotimaakseen Montenegron.

Laskua muistuttavissa tarjouksissa mainitaan tuotteeksi tietokoneohjelma toimistokäyttöön ja hinta on vaihdellut 595 eurosta jopa 1280 euroon asti. Tarjouksessa on mainittu myös linkki, josta tuotteen voi koneelleen ladata sekä siihen tarvittava pin-koodi. Tarjouksen erottaa oikeasta laskusta vain himmeä teksti OFFER (tarjous) sekä pienellä präntätty teksti, jossa kerrotaan kyseessä olevan tarjous ja tilauksen tulevan voimaan vasta, jos laskun maksaa.

Suosittelemme aina varmistumaan laskun aiheellisuudesta sekä oikeellisuudesta ennen maksamista. Kehoitamme myös varovaisuuteen aina, kun saatte tilatusta palvelusta tai tuotteesta vain laskun ilman tilausvahvistusta.


Salaisia henkilötietoja ilmestyi hakemistoyrityksen sivuille – tietosuojavaltuutettu: "Ei kuulu missään nimessä tällaiseen palveluun"
(02.06.2016)

Mitä tykkäisit, jos nimesi, osoitteesi ja puhelinnumerosi julkaistaisiin netissä vapaasti kaikkien näkyville? Entä syntymäaikasi? Tällaista on tapahtunut Suomessa ilman, että asianosaiset itse ovat tienneet asiasta yhtään mitään.

Asialla on Suomen118-niminen yhteystietopalvelu. Yhtiön verkkosivujen mukaan tietonsa hakemistoon saa syötettyä rekisteröitymällä palveluun.

Helsinkiläinen Aino Heliö ei ollut koskaan ollut yhteydessä yritykseen, ja löysi tietonsa vahingossa satunnaisen googlettelun avulla.

– Soitin heille ja kysyin, mitä kautta tietoni ovat palveluun päätyneet. He vastasivat, ettei heillä ole tallessa lokitietoja, ja että maailmassa vaan nyt tapahtuu kaikenlaista, Heliö ihmettelee.

Heliö varmisti itse Väestörekisterikeskuksen kautta, että hänen suoramarkkinointikieltonsa on voimassa. Myöskään esimerkiksi Fonectan hakupalvelusta hänen tietojaan ei edelleenkään löytynyt.

– Suomen118:n mukaan palveluun ei kuuluisi pystyä syöttämään kuin omia tietojaan. Se kuulosti kyllä todella omituiselta.


Yhtiön johto vaikeasti tavoitettavissa

Konkreettista vahinkoa Heliölle ei tapauksesta ehtinyt koitua, mutta rikosilmoituksen hän teki silti. Helsingin poliisista kerrotaan, että Suomen118:sta ja sen omistavasta Endorasta on tehty lukuisia muitakin ilmoituksia. Heliön tapauksessa tutkintaa ei ole aloitettu, sillä poliisin mukaan jutussa ei ole syytä epäillä rikosta.

Heliön lisäksi soitimme satunnaisesti valitulle neljälle henkilölle, joiden yhteystiedot syntymäaikaa myöten löytyvät palvelusta. Heistä kukaan ei ollut kuullutkaan palvelusta. Kenelläkään ei myöskään ollut tietoa, mitä kautta ne olivat palveluun päätyneet. Heliön lisäksi haastattelemistamme henkilöistä kahden muun puhelinnumero oli salainen.

Kommenttia asiaan emme Suomen118:n johdolta useista yrityksistä huolimatta saaneet. Yhtiön toimitusjohtajan nimeä tai yhteystietoja Suomen118 verkkosivuilta ei löydy. Tiedustellessamme asiaa kahteen kertaan puhelimitse yhtiön asiakaspalvelun kautta sitä ei myöskään annettu. Kysely pyydettiin lähettämään yhtiön yleiseen sähköpostiosoitteeseen, josta vastausta ei monenkaan päivän odottelun jälkeen tullut.

Patentti- ja rekisterihallituksen sekä Verohallinnon yritys- ja yhteisötietojärjestelmä YTJ:n mukaan aputoiminimi Suomen118 kuuluu yritysryppääseen, jonka varsinaisen toiminimen, Helsingissä kotipaikkaansa pitävän Endora Oy:n alla toimii tällä hetkellä yli 30 aputoiminimeä.


Rekisteri on aina vastuussa julkaisemistaan tiedoista

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio ei ole aiemmin kuullut vastaavasta, ja myöntää, että tapaus on ongelmallinen.

– Syntymäaika ei ole missään nimessä sellainen tieto, joka kuuluu tällaiseen luettelopalveluun. Myöskään palvelun ehdoissa ei ole näköjään mainintaa tällaisesta, Aarnio toteaa palveluun tutustuttuaan.

Aarnion mukaan henkilöiden numero- ja osoitetiedot päätyvät luettelo- ja hakemistopalveluihin usein puhelinliittymien kautta. Niiden oston yhteydessä kysytään muun muassa, saako henkilön yhteystietoja antaa eteenpäin, vai ovatko tiedot salaiset.

Aarnio arvioi, että vastaavanlaisten ongelmien taustalla on usein esimerkiksi käytössä olevien ohjelmistojen riittämätön suojaus tai lainsäädännön huono tuntemus.

– On väärä luulo, ettei rekisteri olisi vastuussa julkaisemistaan tiedoista. Rekisterin on aina vastattava siitä, että sinne ei päädy virheellisiä tai vaarallisia tietoja.

Vaarallisuudella Aarnio viittaa muun muassa identiteettivarkauksiin.

Alalla on Aarnion mukaan paljon toimijoita, ja kaikki eivät tunne pelisääntöjä.

– Jos asiassa tuntuu olevan vähänkin jotain kummalliselta, aina voi olla yhteydessä tietosuojavaltuutettuun, joka voi selvittää asiaa rekisterinpitäjän kanssa, Aarnio sanoo.

Hänen mukaansa luettelo- ja hakemistopalveluala on kuitenkin takavuosista huomattavasti rauhoittunut.


Lue koko juttu tästä (yle.fi)

Yrittäjät ihmettelevät jälleen perintälaskuja – voivat olla aiheettomia
(12.05.2016)

Moni yrittäjä on saanut viime aikoina postitse maksuvaatimuksia, jotka saattavat olla perättömiä

Suomen Yrittäjien neuvontapalveluun on viime aikoina tullut useita yhteydenottoja yrittäjiltä, jotka ovat saaneet Tampereen Laki ja Perintä Oy:n lähettämiä maksuvaatimuksia.

Maksuvaatimuksissa peritään alun perin Suomen Sopimusoikeusvalvonta Oy:n tai Suomalaisen Yrittäjän Edunvalvonta Oy:n saatavaa. Useassa tapauksessa alkuperäinen lasku on ollut yrittäjien mukaan aiheeton.

– Yrittäjä ei ole joko tehnyt minkäänlaista sopimusta tai tilausta väitetyn velkojan kanssa, tai sitten sopimus on irtisanottu jo ennen väitettyä laskutuskautta, kertoo Suomen Yrittäjien lainopillinen asiamies Ville Kukkonen Yrittäjäsanomille.


Pelkkä uhkaus trattaperinnästä ei aiheuta yritykselle maksuhäiriömerkintää

Yrittäjiä on ihmetyttänyt maksuvaatimuskirjeissä mainittu trattaperintä eli julkinen maksukehotus.

Kirjeissä lukee, että: ”Ellei velkaa suoriteta eräpäivään mennessä, siirrytään trattavaiheeseen. Siirtyminen trattavaiheeseen ja tratan asettaminen merkitsee yritykselle maksuviivetietoa sekä tratan protestointi maksuhäiriötiedon yrityksen luottotietoihin.”

Yrittäjiä on uhattu trattaperinnällä ja maksuhäiriömerkinnällä, vaikka yrittäjä olisi reklamoinut asiasta kirjallisesti.

– Jos maksuvaatimuskirjeen vastaanottanut yrittäjä kiistää maksuvelvollisuutensa, ei trattaperintää saa jatkaa. Perintälain mukaan trattaperintää saa käyttää ainoastaan erääntyneen, selvän ja riidattoman saatavan perimiseksi, Kukkonen korostaa.

Pelkkä maksuvaatimuksessa oleva uhkaus trattaperinnästä ei aiheuta yritykselle maksuviive- tai maksuhäiriömerkintää. Trattamerkintöjä voi tehdä vain luottotietoyhtiö.




Lue koko juttu täältä

Estopalvelukeskus lähettänyt SVVK:n nimissä huijauslaskuja
(05.04.2016)

Estopalvelukeskus -niminen taho on erehdyttämistarkoituksessa käyttänyt SVVK Suomen Verkkoviestintäkeskuksen nimeä kaupitellessaan palveluitaan.

Asiakkaamme ovat kertoneet Estopalvelukeskuksen edustajan esitelleen puhelimessa itsensä SVVK:n edustajana, ja myyvänsä palvelullemme jatkosopimusta. Puhelulla on myös kerrottu kyseessä olevan automaattisesti jatkunut sopimus, jota ei voi jo alkaneelta sopimuskaudelta irtisanoa ja siksi puhelua seuraava lasku on suorituksen alainen. Lasku on tullut Estopalvelukeskukselta, ja valitettavasti jotkut asiakkaamme ovat myös maksaneet laskun olettaen, että kyse on SVVK:n palvelusta.

Haluamme muistuttaa, että SVVK Verkkoviestintäkeskuksen palvelut ovat aina määräaikaisia eivätkä jatku ilman erillistä uutta sopimusta. Uutta sopimusta koskien toimitamme aina kirjallisen tilausvahvistuksen.

Kehotamme erityiseen varovaisuuteen tapauksissa, joissa jokin taho laskuttaa Teitä ilman asianmukaisen tilausvahvistuksen ja sopimusehtojen toimittamista.


Yrittäjä, oletko saanut tämännäköisen laskun? – Varo, se on huijaus
(10.03.2016)

Suomen Yrittäjiä kiusaavat huijauslaskut, jotka on taitavasti jäljennetty muistuttamaan aitoa jäsenmaksulaskua. Suomen Yrittäjien vs. lainsäädäntöasioiden päällikön Atte Rytkösen mukaan yhteydenottoja huijauslaskuihin liittyen tulee paljon ja säännöllisesti.



Lue juttu (Aamulehti.fi)

Pirkanmaan Yrittäjät varoittaa huijauslaskuista – lähettäjä hakee yrittäjien yhtiötä konkurssiin
(10.03.2016)



Lue juttu tästä (Aamulehti.fi)
Vieritä ylös